Sivas’ın doğal zenginliği ‘Esmer Tuz’ Japon sofralarında yerini aldı

Sivas’ın Zara ilçesi Beydağı eteklerinde yer alan Kardere köyündeki doğal tuz ocaklarından çıkarılan, rengi ve yüksek mineral değeri ile dikkat çeken “esmer tuz”, uluslararası pazarda kendine önemli bir yer edinmeye başladı. Doğal yöntemlerle, iş makinesi kullanılmadan üretilen bu özel kaya tuzu, artık Japonya’nın sofralarında da yer alıyor.
MİNERAL ZENGİNLİĞİ İLE SOFRALARIN VAZGEÇİLMEZİ
Yörede uzun yıllardır geleneksel yöntemlerle çıkarılan esmer tuz, 84 farklı mineral içeriğiyle öne çıkıyor. Salamura, tereyağı, turşu ve peynir yapımında yaygın olarak kullanılan bu değerli ürün, bölge halkı tarafından da büyük ilgi görüyor.
Tuz ocağının işletmecisi Habibe Belgin Yılmaz, yıllık üretimlerinin yaklaşık 350 ton olduğunu belirterek, bu miktarın 50 tonunun Japonya’ya ihraç edildiğini ifade etti. Yılmaz, “Japonya’nın dünyaca ünlü ve oldukça pahalı bir tuzu bulunuyor. Bizim ürettiğimiz tuz, mineral değerleri açısından bu tuzun dahi bir adım üzerinde. Bu nedenle Japon tüketiciler tarafından tercih edilmekten büyük mutluluk duyuyoruz” dedi.
BÖLGESEL EKONOMİYE KATKI SAĞLAYAN DOĞAL HAZİNE
Beydağı’nın 1.570 metre rakımındaki tuzlasından elde edilen esmer tuz, yalnızca yurt dışı pazarda değil, Malatya, Erzincan ve Tokat gibi çevre illerde de yoğun talep görüyor. Haziran ayının ilk haftasında başlayan hasat süreci, mevsim ortalarına kadar devam ediyor.
Doğal yapısı, zengin mineral içeriği ve eşsiz lezzeti ile hem Türkiye’de hem de dünyada sofralara değer katan Sivas esmer tuzu, bölgenin ekonomik kalkınmasına katkı sağlamayı sürdürüyor.