DNA hasarını önlüyor, kalp sağlığını iyileştiriyor

Yeni yayımlanan bir araştırma, düzenli badem tüketiminin bağışıklık sistemini güçlendirdiğini ve hücresel sağlığı desteklediğini ortaya koydu.

Bilim insanları, günde 60 gram badem tüketmenin, hücreleri ve DNA’yı hasardan koruyabileceğini, iltihaplanmayı azaltabileceğini ve kalp sağlığını iyileştirebileceğini ifade etti.Araştırmanın sonuçları Scientific Reports dergisinde yayımlandı. Çalışmada yalnızca ne kadar badem tüketilmesi gerektiği değil, aynı zamanda bademlerin çiğ, kavrulmuş, kabuklu ya da kabuksuz olarak tüketilmesinin etkileri de karşılaştırıldı.En yüksek fayda, çiğ, bütün ve kabuklu bademlerden elde edildi. Bunun nedeni, badem kabuğunun yüksek oranda polifenol ve antioksidan içermesi. Bu maddeler genel sağlık açısından oldukça koruyucu etkiler sağlıyor.Öte yandan, bademlerin kabuğunun soyulması, bu faydalı bileşenlerin neredeyse tamamen yok olmasına yol açıyor. Ayrıca kavurma işlemi, bademin antioksidan kapasitesini yaklaşık yüzde 34, polifenol içeriğini ise yüzde 26 oranında azaltıyor.Mirror’da yer alan haberde, günde 60 gram badem tüketmenin faydaları şu şekilde sıralanıyor:

Oksidatif hasarın azalması
Hücre zarındaki hasarın azalması
Enflamasyonla ilişkili olan ürik asit seviyelerinin düşmesi
Vücudu oksidatif strese karşı koruyan “süperoksit dismutaz” enziminde artış

İncelemeye dahil edilen sekiz klinik çalışmada, badem tüketiminin en büyük faydasının hücresel hasar belirtilerini azaltmak ve oksidatif stresi yönetmek olduğu görüldü. Ancak bu etkiler, günde 60 gramın altında badem tüketen bireylerde daha az belirgin.Oksidatif stres, hücrelere zarar verebilecek bir vücut dengesizliği olarak tanımlanıyor. Cleveland Clinic’e göre DNA hasarına neden olarak kanser, Alzheimer, Parkinson, iltihaplanma ve kalp hastalığı gibi ciddi durumlarda rol oynayabiliyor.Badem, magnezyum açısından da oldukça zengin. Healthline’a göre, 56 gram badem 153 mg magnezyum içeriyor. Günlük önerilen magnezyum alımı ise 420 mg. Bu da özellikle Tip 2 diyabet hastaları için bademi değerli kılıyor.Çünkü magnezyum, kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olurken, bademin yüksek protein ve lif içeriği de tokluk hissini artırıyor ve karbonhidrat alımını sınırlıyor.

Başa dön tuşu
Haber Tiraj